Filamenti za 3D printere

Materijal za printanje pomoću Fused Deposition Modeling (FDM) 3D printera

Najčešće korišteni materijali za 3D printanje su termoplasti PLA, PETG i ABS. Izbor filamenata u najrazličitijim bojama, debljinama i materijalima je ogroman. Odaberite proizvod koji odgovara vašim potrebama. Na izbor su vam filamenti iz najlona, polikarbonata, karbona i još mnogi drugi.

Kupovina po kategorijama

Filamenti: 2915 proizvoda

Filteri

Sve cijene sa PDV-om.

Stručnjaci već dugo vremena vide u 3D ispisu potencijal za pravu industrijsku revoluciju. Prije ili kasnije, takva je prognoza, u svakoj će kući biti jedan 3D printer. Rezervni dijelovi i predmeti za svakodnevnu upotrebu izrađivat će se na licu mjesta – kod kuće. Kako će se zbog toga smanjiti potreba za transportom na dulje pruge, smanjit će se proizvodnja CO2 što je dobro za okoliš. 3D ispis mogao bi igrati važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Da li već imate 3D printer kod kuće?
Tad ste jedan od pionira koji pripremaju ovu industrijsku revoluciju održivosti, a koja bi u sljedećim godinama mogla uzeti maha.

Kod plastičnog FDM ispisa se kao materijal za modeliranje 3D modela koristi filament. Filamenti za 3D ispis su u biti plastične niti namotane na rolama.
3D printer topi te niti uz pomoć kemijskih i fizikalnih procesa. To funkcionira jer su ovi filamenti termoplasti. To znači da se pod utjecajem temperature mijenja njihovo termičko stanje, od čvrstog u tekuće do viskoznog. Tekući se filament tada kroz zagrijanu ispisnu glavu, nanosi sloj po sloj kako bi se dobili detaljni modeli. Filament tako kod izrade više nalikuje građevinskom betonu nego tinti.

Stvarni filament nastaje tek za vrijeme procesa ispisa u printeru. To je omogućeno procesom istiskivanja. Termoplastika se uz pomoć pritiska i visoke temperature istiskuje kroz mlaznicu.

Danas već postoje mnoge različite vrste filamenata. Svi poznatiji proizvođači nude najrazličitije varijante. Filamenti se pri tome, ne razlikuju samo prema boji, razlikuju se i prema snazi i vrsti plastike kako bi korisnici mogli odabrati prema vlastitim potrebama. Izbor mogućih filamenata je nepotrebno velik i zbog toga često zbunjujuć. Nudimo vam mali pregled najvažnijih parametara.

Promjer

Svi dostupni 3D printeri mogu koristiti filamente promjera od 1,75 do 2,85 mm. Dakle, ne postoji pogrešna veličina, filament mora samo pristajati u printer. Filamenti promjera 1,75 mm su fleksibilniji i manje opterećuju ekstruder printera. S druge strane filamenti promjera 2,85 mm omogućavaju precizniju izradu i bolje prianjaju.

Boje

Pitanje da li se printerom mogu izrađivati modeli u boji, može, ali ne mora, ovisiti od ugrađene tehnike. Ako je moguće, printer iz tri ili četiri kazete s PLA ili ABS filamentima proizvodi željenu mješavinu boja.

Vrste filamenata

 • PLA filamenti
  PLA je sintetički polimer. Može se obrađivati u skoro svim 3D printerima. Izrađuju se iz organskih osnovnih sirovina, kao što je na primjer kukuruzni škrob, zbog čega je PLA filament održiv i ekološki. Idealan je za početnike jer se ispisuje pri nižim temperaturama i kod hlađenja ne dolazi do skupljanja.
 • ABS filamenti
  Ovi se filamenti u 3D ispisu koriste u skoro jednakoj mjeri kao i PLA filamenti. ABS podnosi veća opterećenja. Modeli koji su izrađeni uz pomoć ovih filamenata nisu toliko lomljivi i podnose više temperature. Ali ABS je teže obrađivati jer se kod hlađenja rado deformira. Zbog toga nije preporučljiv za početnike. Osim toga, za ispis je potrebna grijana radna ploča kako bi se postigli dobri rezultati.
 • PVA filamenti
  Kod PVA filamenata se radi o filamentima topivim u vodi. Najčešće se koriste za izradu potpornih dijelova. Za 3D printere s dvojnim ekstruderom ovaj filament omogućava izradu kompleksnih modela s pokretnim dijelovima, bez potrebe za ručnim uklanjanjem potpornih dijelova.
 • HIPS filamenti
  Ovi filamenti imaju slična svojstva kao i ABS filamenti, ali oni su topivi u limonenu, zbog čega se uglavnom koriste kao materijal za ispis potpornih dijelova.
 • TPE
  Termoplastični elastomeri su veoma zanimljivo rješenje za 3D printere. I nakon ispisa ostaju fleksibilni i daju veoma otporne modele.
 • Laybrick & Laywood
  Ovdje se radi o specijalnim filamentima koji se najvećim dijelom sastoje od čestica pijeska ili drva. Omogućuju ispis modela koji se vizualno i na dodir razlikuju od ostalih materijala za 3D ispis. Moguće je i promijeniti završnu obradu površine prilagođavanjem temperature ispisa i tako dobiti još realniji izgled.
 • Bronca, bakar i mesing
  Ovi filamenti omogućavaju ispis 3D modela s metalnom površinom. Imaju veliki udio metalnih čestica zbog kojih kod brušenja i poliranja modeli dobivaju realan sjaj. Metalni filamenti su 3 puta teži od PLA filamenata i daju svakom 3D modelu veću valentnost. Tako dobivamo potpuno nove mogućnosti za izradu nakita ili kipova.
 • Kristalna smola ili smola
  Ovi se materijali koriste u stereolitografskim 3D printerima. Fotosenzitivna smola se može očvrsnuti laserom ili svjetlo i tako pretvoriti u čvrsti model. Kristalna smola ima prednost da ima više svojstava materijala. Tako možete koristiti pravu smolu za svaku potrebu.