Kupnja 3D printera – ovo biste trebali uzeti u obzir

Kupnja 3D printera – ovo biste trebali uzeti u obzir

Skoro se niti jedno drugo tehničko područje nije razvijalo tako brzo posljednjih godina kao 3D tisak. 3D tehnologija postala je nezamjenjiva u komercijalnoj, tehnološkoj, industrijskoj i znanstvenoj upotrebi. 3D printeri već su odavno stigli u privatna domaćinstva i popularniji su nego ikad. Interes javnosti za 3D ispisom brzo raste, isto tako i raznolikost 3D printera za privatnu upotrebu.

Ako čitate ovaj članak vjerojatno ste jedan od onih koji razmišljaju o nabavci jednog takvog uređaja. Ako ste odlučili kupiti 3D printer ili barem o tome razmišljate, brzo ćete shvatiti da odabir između mnogo različitih uređaja nije tako jednostavan.

Želimo vam pokazati što morate uzeti u obzir ako želite kupiti 3D printer i tako vam malo olakšati izbor.

Osnovne 3D ispisa

Kako bismo stvarno razumjeli sljedeća svojstva i razlike, prvo se moramo ukratko pozabaviti potrebnim osnovama i pogledati aktualne tehnologije ispisa. Ovdje ćemo se ograničiti na dvije najpopularnije tehnike koje se najčešće koriste u privatnim prostorima.

Najjednostavnije, postoje FDM printeri (printeri koji koriste filamente) i printeri koji koriste smole (SLA / DLP / LCD).

FDM postupak ispisa

FDM (Fused Deposit Modelling -modeliranje topljenih naslaga) ili FFF (Fused Filament Fabrication -izrada topljenih vlakana) su postupci 3D ispisa kod kojih se filament u obliku termoplastične niti zagrijava u glavi za ispis i ispisuje kroz mlaznicu na ispisnu platformu.

Kod ovog se postupka odabrani model ispisuje sloj na sloj. Kada se govori o 3D printerima, u većini slučajeva se misli na FDM pisač.

Što je filament u FDM tisku?

Takozvani filament je materijal koji je namotan na kalem i koji se obrađuje u FDM printeru. Postoji niz različitih materijala od kojih se izrađuju filamenti (PLA, PETG, ABS, najlon itd.), a koji se značajno razlikuju po svojim svojstvima. Filamenti su dostupni u različitim promjerima i bojama.

Specijalni filamenti za posebne modele

Danas već postoje brojni posebni materijali u kojima su ugrađeni drvo, metal, ugljik ili kamen.

Ako želite kupiti 3D printer, veoma je važno saznati koje materijale željeni pisač može obraditi i koji je promjer potreban.


Prednosti FDM ispisa

 • nabavni troškovi mogu biti niski
 • niski troškovi ispisa i niski naknadni troškovi
 • raznolikost filamenata (različite boje i materijali)
 • jednostavno, nekomplicirano rukovanje
 • veoma jednostavan postupak naknadne obrade
 • brzi postupak izrade, posebno u izradi prototipova
 • mogućnost izrade robusnih modela otpornih na udarce i vremenske uvjete
 • stalni daljnji razvoj tehnologije

Područja primjene za FDM ispis

 • funkcionalni prototipovi i krajnji proizvodi
 • umjetnički predmeti
 • izrada modela
 • izrada dekoracija
 • izrada izložbenih modela
 • rezervni dijelovi
 • uređaji
 • izrada alata

Postupak ispisa smolom (SLA / DLP / LCD)

Postupci ispisa smolom dalje se dijele na SLA tisak (stereolitografija), DLP (digitalna obrada svjetlosti) i LCD tehnologija. Sve su varijante vrlo slične, zbog čega ćemo samo ukratko razgovarati o razlikama:
U svim slučajevima koristi se tekuća, fotosenzibilna smola.

Kod SLA tiska, ova se smola stvrdnjava UV laserom.
DLP ispis koristi takozvani DLP projektor, koji projicira objekt ispisa ili sloj koji se trenutno ispisuje na pikselizirano platno. Za svaki se sloj osvjetljava samo potrebno područje zaslona. Kao što i samo ime govori, LCD tehnologija koristi LCD zaslon i UV izvor svjetlosti.


Prednosti SLA / DLP / LCD ispisa

 • detaljna, fina površina
 • visoka točnost izrade
 • mogućnost transparentnih modela
 • mogućnost složenijih oblika

Područja primjene za SLA / DLP / LCD ispis

 • medicina / stomatologija
 • nakit
 • znanost
 • strojarstvo i dizajn proizvoda
 • umjetnost

Ova pitanja trebali biste si postaviti prije kupnje

Sada smo već naučili nekoliko osnovnih činjenica o 3D ispisu. Prije nego što se slijepo odlučite za prvi ponuđeni uređaj, svejedno biste si trebali postaviti ova 4 osnovna pitanja:

1. Koji je vaš proračun? / Koliko ste spremni platiti?

Ako želite kupiti 3D printer, proračun također utječe na kupnju. Razmislite koliko ste spremni potrošiti na 3D printer. Raspon cijena je vrlo širok u ovoj industriji, ali postoje brojni jeftini modeli koji su impresivni.

 • Troškovi FDM ispisa

Pogotovo na području FDM tiska, za malo novca dobivate pristojan set osnovne opreme. Tekući su troškovi kod FDM tiska također predvidljivi: u našoj trgovini možete nabaviti dobre filamente, na primjer, za oko 20-25 € / kg.

Za posebne materijale kao što su drvo, metal ili fleksibilni filamenti morate potrošiti malo više. Svakako ćete dobiti jeftinu, ali dobru osnovnu opremu (printer i materijal) od 300-400 eura.

 • Troškovi SLA / DLP ispisa

Pisači koji koriste smole sada su dostupni i po prilično povoljnim cijenama. Možete pronaći pristupačne modele početne razine za manje od 400 eura. Naravno, kao i kod FDM tiska, ne postoji gornja granica cijene ni za printere koji koriste smole.

Ako se odlučite za printer koji koristi smole, trebate samo uzeti u obzir da će vam osim samog pisača trebati i drugi uređaji za naknadnu obradu.

Jeftini SLA printer, uključujući stroj za stvrdnjavanje i materijal, u našoj će vas trgovini koštati oko 500-600 eura.

Za razliku od ispisa filamentom, kod ispisa smolom morate očekivati ​​veće operativne troškove. Cijena boce s 1 litrom tiskarskog materijala počinje od oko 30 eura. Kod SLA tiska, smole se često ne mogu zamijeniti materijalima drugih proizvođača i vezani ste za jednog proizvođača. Ako ispisujete pomoću DLP ili LCD postupka, to obično nije problem.


2. Što želite printati? Koje su vaše ideje?

Izbor 3D printera uvelike ovisi o tome što želite ispisati s njim. Na primjer, ako uglavnom želite tiskati dijelove za svoj automobil ili ako su vam potrebni modeli otporni na toplinu ili vremenske uvjete, printer bi također trebao biti dizajniran za obradu odgovarajućih materijala.

Ovisno o namjeni modela, postoje različiti zahtjevi za materijal i 3D printer, evo nekoliko primjera:

 • dekoracije / uzorci / figure → sofisticirani izgled
 • izrada modela → velika izdržljivost
 • alati → velika stabilnost i pouzdanost
 • ispisi za vanjsku upotrebu → UV otporni, otporni na vremenske uvjete

3. Koja svojstva očekujete od svog 3D printera?

Treba li ispis biti posebno brz, vrlo tiho ili vam je važno da možete ispisivati velike modele?

Uz namjeravanu upotrebu modela koje ćete ispisivati, postoje i druga svojstva koja značajno razlikuju 3D printere:

 • Veze

Za ispis modela potreban je ne samo 3D printer, već i računalo / prijenosno računalo s USB vezom i / ili WLAN ili SD karticom za prijenos željenog modela na pisač.

 • Komplet 3D pisača ili potpuno sastavljen

3D printeri se mogu kupiti već u potpunosti sastavljeni ili kao komplet za sastavljanje.

 • 3D pisač kao komplet za sastavljanje

3D pisač koji morate sami sastaviti obično je jeftiniji od već montiranog uređaja, zbog čega ga mnogi kupci i odabiru. Montaža može biti izazov za početnike, ali također može pomoći u boljem razumijevanju 3D pisača i njegovih rezervnih dijelova.

 • Potpuno sastavljen 3D printer

Ako se odlučite za potpuno sastavljeni uređaj, ne morate brinuti o ispravnom sastavljanju, stavite 3D printer na željeno mjesto i odmah možete započeti s ispisom. Ako, kao početnik, želite biti sigurni, poželjno je koristiti potpuno sastavljen uređaj. To košta malo više, ali ne možete pogriješiti i zatim se polako upoznavati s printerom i njegovim dijelovima.

 • Brzina ispisa

Ovdje spominjemo brzinu ispisa, jer je mnogim ljudima koji žele kupiti 3D printer u početku očito važna usporedna vrijednost za različite proizvode. Međutim, istodobno bismo željeli naglasiti da je manje važno usredotočiti se na brzinu ispisa prilikom kupnje. Objasnit ćemo zašto:

Prije svega valja napomenuti da brzina ispisa FDM printera ne ovisi samo o samom uređaju, već i o čimbenicima kao što su temperatura mlaznice za ispis, materijal koji se obrađuje, debljina filamenta, debljina sloja i broj potrebnih nosača.

Uz to postoje i drugi opći čimbenici koji utječu na brzinu ispisa. To su na primjer smjer ispisa predmeta i količina materijala koja je potrebna za ispis. Ako želite povećati brzinu ispisa, može biti korisno promijeniti visinu modela podešavanjem smjera ispisa.

Kod ispisa smolom, brzina ispisa ovisi o snazi svjetlosti pisača i svojstvima materijala.

 • Veličina ispisa / volumen ispisa

Veličina ispisa važan je faktor usporedbe kod 3D printera jer određuje maksimalnu veličinu ispisanog modela. Količina ispisa izračunava se u XYZ: X = širina, Y = dubina, Z = visina.

Ako ne želite ispisati više malih dijelova, a zatim ih spojiti, trebali biste odmah upotrijebiti veći 3D printer.

 • Izravni ekstruder ili Bowden ekstruder

Ekstruder 3D printera je glava za ispis na kojoj se nalazi mlaznica, kroz koju se ispisuje filament.

Izravni ekstruder ugrađuje se u hotend, filament se gura izravno u mlaznicu - svi elementi za obradu filamenta su na jednom mjestu. Osim "normalnih" filamenata, ovaj je način pogodan i za obradu posebnih vrsta filamenata.

Ekstruder Bowden smješten je na okviru 3D printera, koji također ima prednosti (manja težina glave za ispis = čisti pokreti), ali prikladniji je za obradu standardnih vrsta filamenata kao što je PLA.

Ako želite saznati više o razlikama između dvije inačice ekstrudera, u našem vodiču možete pronaći i članak "Izravni ekstruder vs ekstruder Bowden - to su razlike".

 • Dvostruki ekstruder (dvostruka ekstruzija)

Ako su 3D printeri opremljeni s dva ekstrudera, tijekom ispisa se za isti model ispisa mogu koristiti različite boje ili materijali. Glavna prednost dvostrukih ekstrudera je mogućnost kombiniranja različitih materijala, npr. dodatnog, razgradivog materijala za potporne konstrukcije, u jednom ispisu.

 • Visina sloja

Budući da visina sloja ovisi o korištenom 3D pisaču, to je jedno od najelementarnijih svojstava 3D pisača. Radi se o visini jednog sloja koji će pisač koristiti za izradu modela. U osnovi, što je niža visina sloja, to će površina 3D ispisa biti finija i glađa. Kod komercijalno dostupnih 3D pisača prosječna visina sloja je od 0,1 mm do 0,4 mm.

Visina sloja ne ovisi samo o korištenom 3D printeru, već i o softveru kojim se model reže. Dobar 3D softver danas gotovo da nema ograničenja u visini sloja.

 • Grijana ploča - ugodno za imati?

Grijana ploča je grijana radna ploča kod koje se obrađena plastika hladi tako brzo. Time se izbjegava savijanje materijala i neželjena ispupčenja. Iako neki materijali (npr. ABS ili PETG) zahtijevaju grijanu radnu ploču, to nije prijeko potrebno prilikom ispisa PLA.
Ako želite obraditi različite filamente, mislimo da je: grijanu ploču lijepo imati!


4. Gdje planirate ispisivati?

Trebali biste razmisliti i o mjestu vašeg budućeg pisača. U idealnom slučaju imate radnu sobu ili radionicu u koju možete smjestiti svoj 3D printer. Iako ga je sigurno koristiti u dnevnoj sobi s većinom materijala, postoje neki čimbenici koji govore protiv toga:

 • Zahtjev za prostorom

Ovisno o veličini pisača, trebate dovoljno prostora za smještaj samog uređaja, kao i materijala i svih alata. Pisač bi također trebao biti na stabilnom stolu tako da stvara manje buke.

 • Pozadinska buka

Kao što je već spomenuto, većina pisača stvara određenu pozadinsku buku. Čak i ako su mnogi 3D printeri sada dosegli vrlo nisku razinu buke, ne mogu se u potpunosti zanemariti.

 • Prljavština

Iako 3D ispis zapravo ne stvara "prljavštinu", s vremena na vrijeme morate očekivati da ćete ukloniti materijal za podršku ili da ćete morati nešto brusiti. Tako se može dogoditi da jedan ili drugi sitan materijal padne na pod i ne završi u košu za smeće.