Test proizvoda: Elegoo Mars 4 Ultra

Test proizvoda: Elegoo Mars 4 Ultra

Elegoo Mars 4 Ultra novo je izdanje popularne Mars serije resin 3D printera. U ovom testu proizvoda promatramo različite aspekte ovog printera, koji su s moje subjektivne točke gledišta ocijenjeni kako slijedi:

  • Postoje aspekti pod ZA za koje mislim da su sjajni,
  • Pod NEUTRALNO naći ćete aspekte koji su sasvim u redu,
  • Pod PROTIV su aspekti koji se meni osobno baš i ne sviđaju.

ZA

poboljšani dizajn:

Elegoo je definitivno mislio na estetiku s Mars 4 Ultra printerom. Novi dizajn s modernim izborom boja za poklopac dobro je usklađen s cjelokupnim izgledom kućišta. Iako se osnovni oblik printera nije promijenio, nova shema boja daje uređaju svjež i atraktivan izgled.

visokokvalitetni zaslon osjetljiv na dodir:

Jedno od poboljšanja Mars 4 Ultra printera je 4-inčni HD IPS zaslon osjetljiv na dodir. Ovaj kapacitivni zaslon vrlo dobro reagira na dodir, korisničko sučelje također radi glatko zahvaljujući moćnom operativnom sustavu Linux s 4 GB RAM-a. To čini upravljanje printerom puno lakšim i intuitivnijim.

Još jedna pozitivna točka je da se postavke mogu ponovno prilagoditi i tijekom ispisa.

NEUTRALNO

Jednobojni 9K LCD:

Mars 4 Ultra opremljen je 9K monokromatskim LCD-om koji na papiru obećava impresivnu rezoluciju. Dok je kvaliteta ispisa općenito dobra, razlike u usporedbi s prethodnom verzijom nisu odmah uočljive. Precizniji mikroskopski test mogao bi pružiti informacije o stvarnim poboljšanjima.

poboljšani ACF film za otpuštanje:

Premaz protiv prianjanja (ACF) na ispisnoj platformi Mars 4 Ultra omogućuje bolje otpuštanje ispisanih objekata. Budući da filmovi nisu baš jeftini, stavio sam ih u kategoriju "neutralno".

PROTIV

Problemi s pričvršćivanjem nove ispisne ploče:

Moja glavna kritika Mars 4 Ultra odnosi se na redizajniranu ispisnu ploču. Kratak navoj vijka za pričvršćivanje na vrhu ploče mogao bi uzrokovati ispadanje ako niste dovoljno pažljivi. Osobno mi se puno više sviđa stara ispisna ploča.

Čini se da sustav niveliranja u 4 točke nije baš od velike pomoći pri niveliranju. Dodatni vijci koji se moraju koristiti zbog ovog sustava otežavaju čišćenje i mogu uzrokovati dugotrajnu štetu zbog kontakta sa smolom.

links Mars 4 Ultra, rechts Mars 4

(na fotografiji: Mars 4 Ultra lijevo, Mars 4 desno)

Poželjna poboljšanja za budućnost

Vijci za pričvršćivanje spremnika vrlo su komplicirani i dugotrajni za čišćenje. Ovdje bi puno praktičniji bio sustav magneta ili kopči kako se vijci ne bi morali svaki put odvrtati. Stara pritisna ploča također bi bila dobrodošla optimizacija.

Zaključak

Sve u svemu, Elegoo Mars 4 Ultra pokazuje neka poboljšanja u odnosu na svoje prethodne verzije, uključujući atraktivan dizajn, visokokvalitetni zaslon osjetljiv na dodir i poboljšanu funkciju uklanjanja. Međutim, neke dizajnerske odluke (u vezi s novom tiskarskom pločom) trebaju poboljšanja i mogle bi se optimizirati u budućim verzijama.

Vaš Lukas