Polymaker PolySonic PLA: Brz ispis visoke kvalitete

Polymaker PolySonic PLA: Brz ispis visoke kvalitete

Tijekom posljednjih nekoliko godina vidjeli smo prilično drastične promjene u brzini 3D ispisa. Ali nije puno toga učinjeno da se filament prilagodi specifikacijama printera velike brzine. Sada imamo printere koji mogu lako ispisivati ​​brzinom većom od 500 mm/s, a ipak za to još uvijek koristimo tradicionalni PLA. Međutim, obični PLA ne radi uvijek dobro pri visokim brzinama protoka.

Naš vlastiti ecoPLA može lako ispisivati ​​brzinom od 500 mm/s. Međutim, 500 mm/s ne znači uvijek 500 mm/s. Mnogi printeri mogu ispisivati ​​brzinom od 500 mm/s sve dok model nije previše kompleksan. Za kompleksniije modele s puno pokreta ispisa ili strmih oblika, sposobnost ubrzanja pisača ograničava maksimalnu brzinu koja se može postići kako bi se osigurala pristojna kvaliteta.

Pogledajte ovu sliku. Ovdje imamo klasični benchy s maksimalnom brzinom od 550 mm/s. Sve u crvenom je pri najvećoj brzini, ali postoje i druge vrijednosti brzine. Ovdje smo ograničili brzinu iz razloga kvalitete. Primijetit ćete plavu boju koja predstavlja strmi prepust na pramcu. Prevjesi su ubojice kvalitete, ovdje se slojevi ne postavljaju izravno preko prethodnog sloja, već pod kutom. To znači da nisu potpuno stabilni i da ih hlađenje komponenti treba što je brže moguće očvrsnuti jer će se u protivnom malo pomaknuti kada dođe sljedeći sloj, što će rezultirati lošom kvalitetom. Ovdje smo smanjili brzinu kako bi hlađenje komponenti to moglo učiniti adekvatno.

Ako vaš pisač ograničava brzinu jer ne može podnijeti velika ubrzanja, može se dogoditi nešto slično, a uski će zavoji biti prvi kojima će se brzina smanjiti. Pogledajte što velika brzina može učiniti vašem voljenom benchyju:

Oba ova scenarija uzrokuju još jedan problem. Što duže filament ostaje u hotendu (to jest, kada su brzine niže), to više topline može apsorbirati iz grijaćeg bloka. Iako je to dobra stvar u smislu protoka, zapravo dovodi do zanimljivog učinka. Topliji filament izgleda sjajnije, hladniji filament izgleda više mat. A kada se ovi učinci kombiniraju, to može rezultirati prugastim efektom koji se može opisati kao "koža morskog psa" na gotovom ispisu, što ne izgleda osobito dobro. Na slici ispod možete vidjeti na što mislim, jedna polovica je ispisana 100 mm/s, a druga 500 mm/s, jedna je sjajna, a druga mat, kontrast se lako vidi.

Sada znamo da velike brzine mogu utjecati na rezultat ispisa jer ne daju filamentu dovoljno vremena da se ohladi i stvaraju ružne artefakte kada velike brzine jednostavno nisu moguće zbog geometrije modela.

PLA općenito nije filament koji se lako hladi. Nema mnogo filamenata koji imaju ovaj problem. Otkako su 3D pisači počeli koristiti PLA u dalekoj prošlosti, uvijek smo zahtijevali 100% hlađenje, za razliku od PETG, ABS, ASA i ostalih koji zahtijevaju najviše 50% hlađenja ili u nekim slučajevima uopće ne zahtijevaju hlađenje.

Očito rješenje je bolji sustav hlađenja. Međutim, budući da pisači velike brzine ne vole dodatnu težinu na svojim pokretnim komponentama (u slučaju dodatnih ili robusnijih ventilatora), to nije uvijek prednost. Neki pisači sada imaju ventilatore na okviru umjesto ispisne glave radi smanjenja težine. Serija Neptune 4 ima ventilatore na portalu koje pokreću samo motori Z-osi za promjene stupnjeva prijenosa i Z-skokove, drugi pisači kao što su Voron pisači mogu dodati CPAP ventilatore, koji su snažni daljinski ventilatori koji pokreću zrak kroz rutu crijevo do ispisne glave. Ali to su još uvijek rijetkosti, većina printera još uvijek ima lepeze na ispisnoj glavi. Čak i uz dodatnu ventilaciju, u konačnici postoji granica njihove učinkovitosti.

Čak i ako je problem hlađenja riješen, još uvijek možemo imati problem promjenjivih brzina dodavanja koje uzrokuju prugasti učinak na ispisanom dijelu.

Pa što još možemo učiniti? Što je s modificiranim filamentom koji se može lakše i učinkovitije hladiti i gdje promjena boje nije primjetna pri različitim brzinama dodavanja? Čini se da sada imamo tako nešto.

Polymaker PolySonic PLA

Polymakerov novi PolySonic PLA prikladan je za veliki protok. Može ispisivati ​​do 29 mm³/s. To znači da ako ispisujete s mlaznicom od 0,4 mm, možete postići brzine do 500 mm/s pri ispisu s visinom sloja od 0,14 mm ili manje. Ako želite visokokvalitetni ispis velikom brzinom, ovaj filament je za vas.

Prvo, PolySonic je filament visokog protoka. Brzo se topi u hotendu, što je upravo ono što vam treba za visok protok. Vlakna bi se trebala rastopiti i smanjiti svoju viskoznost što je brže moguće kako bi se minimalizirao otpor, koji bi mogao uzrokovati posrtanje vašeg koračnog motora i gubitak koraka. S druge strane, budući da brzo apsorbira toplinu, može je i brže raspršiti, čineći hlađenje učinkovitijim. Iako postoje i drugi filamenti visokog protoka, PolySonic je dizajniran za visoku kvalitetu pri velikoj brzini i za razliku od ovih filamenata, može lako ukloniti "kožu morskog psa".

Testirali smo ga na našem Anycubic Kobra 2 Pro , pisaču koji može ispisivati ​​do 500 mm/s uz ubrzanje od 20K, vrlo impresivno, posebno s obzirom na njegovu cijenu.

Htjeli smo ovaj filament gurnuti do krajnjih granica i uspjeli smo ispisati benchy prilično pristojne kvalitete u 13 minuta. Treba reći da smo ovo doista maksimalno postigli, naš protok je bio 30 mm³/s tako da smo bili malo preko granice - pogledajte ovdje .

Također smo testirali naglu promjenu brzine filamenta kako bismo pokazali koliko se dobro može boriti protiv "kože morskog psa" i ovo je rezultat.

Kao i prije, polovica je 100 mm/s, a druga polovica 500 mm/s. Apsolutno nema promjene u boji, "koža morskog psa" potpuno je eliminirana.

Također smo odlučili provesti realističniji test na Kobri 2 Pro s ovim filamentom, pa smo ponovno izrezali benchy kako bismo uklonili sve vidljive artefakte iz prethodnog testa brzine. Ispis je završen za 16 minuta i evo što smo dobili. Bez kože morskog psa, dobri prepusti, dobri mostovi, lijep ravan dimnjak, uopće nije loše. Ako želite vidjeti punu verziju za ispis, možete je pogledati ovdje .

U slučaju da želite postići iste rezultate na svom Kobra 2 Pro, sakupili smo pune postavke za vas u donjoj tablici.


Prusa Slicer postavke za brzi benchy na Kobra 2 Pro s Polymaker PolySonic PLA:

Layer height 0.25 mm
First layer height 0.28 mm
Perimeters 2
Horizontal Shells 2
Infill 5 % Gyroid
Speed 400 mm/s
Dynamic Overhang Speed Bridges 100 %
25 % Overlap: 2 %
50 % Overlap: 20 %
75 % Overlap: 40 %
Travel 500 mm/s
First layer speed 400 mm/s
Max print speed 500 mm/s
Nozzle temperature 205C
Bed temperature 60C
Cooling 100 %
Slow down if layer print time is below 0
Min. Print Speed 350 mm/s
Custom G-Code Layer 107: M220 S40
Layer 139: M220 S60
Layer 163: M220 S20