Novi Elegoo Mars PRO - što ga čini boljim?

Novi Elegoo Mars PRO - što ga čini boljim?

Novi Elegoo Mars PRO - što ga čini boljim?

Elegoo Mars je zahvaljujući vrlo dobrom omjeru cijene i performansa stvorio veliku bazu obožavatelja. Sada je dostupna poboljšana verzija Elegoo Marsa - Elegoo Mars PRO. Testirali smo što PRO verziju čini boljom.

Hardware

rvo poboljšanje vidljivo je odmah nakon što ga raspakiramo. USB priključak se sada nalazi na prednjoj strani desno ispod zaslona osjetljivog na dodir. Ovo je bila veoma dobra Elegoova odluka što se tiće jednostavnosti.

Isporučeni se pribor malo razlikuje od Elegoo Marsa. Novost je brtva koja se može pričvrstiti između poklopca i kućišta kako bi se smanjilo izlaženje mirisa smole. Pričvršćivanje brtve je malo nezgodno i brtvljenje između poklopca i kućišta bi moglo biti malo bolje.

To nas dovodi do još jedne novosti kod Elegoo Mars Pro modela. U kućište je ugrađen još jedan ventilator, koji usisava pare od smole i gotovo ih neutralizira uz pomoć ugljičnog filtera. Za vrijeme ispisa možete osjetiti tek lagani miris smole. Ipak je veoma važno da printere na bazi smole koristite isključivo u dobro prozračenim prostorijama.

Drugo poboljšanje je stabilnija z-osovina. Linearni vodič i vreteno su nadograđeni boljim komponentama i materijalima i na taj način osiguravaju veću preciznost kod pomicanja ispisnoe ploče.

Najveći je plus, prema našem mišljenju, poboljšana jedinica za izlaganje UV zračenju. UV matrica osigurava vrlo oštro i ujednačeno izlaganje slojeva i znatno skraćuje vrijeme ispisa. Kod modela sa 1000 slojeva koji smo koristili, ušteda vremena je bila 50 minuta (Mars: 4h01m / Mars Pro: 3h11m).

Novi je oblik dobila i površinska struktura ispisne ploče. Radijalni uzorak na površini omogućava bolje prianjanje prvih slojeva. Pored toga, vijci za niveliranje su veći kako bi olakšali rukovanje i poboljšali stabilnost ispisne ploče. To znači da se ispisna ploča ne mora tako često nivelirati.

Priprema i tisak

Priloženi rezači Chitubox je jednostavan i jednostavan za upotrebu. Elegoo Mars PRO se može dodati u postavke jednim klikom i već imate postavljene potrebne parametre kao što su rezolucija i veličina ispisne ploče.

Mars PRO ima snažniju jedinicu za osvjetljenje, potrebno je prilagoditi vremena osvjetljenja u postavkama ispisa - ovisno o smoli koja se koristi. Vrijednost od 45-50s za prve slojeve i vrijeme osvjetljenja slojeva od 5-7s se pokazalo dobro kod testnih ispisa s našom 3DJake smolom.

Nakon rezanja i spremanja datoteke na priloženi USB stick, možete započeti ispis. Niveliranje ispisne ploče je malo lakše zahvaljujući većim Allen vijcima. Proces niveliranja je dobro opisan u uputama za uporabu i kod našeg testiranja smo od samog početka imali dobro prianjanje modela na ispisnu ploču.

Moramo napomenuti i da novoizrađeni spremnik za smolu može primiti malo više smole od prethodnog modela.

Za vrijeme ispisa se zahvaljujući brtvi i usisavanju para pomoću ugljičnog filtera, može osjetiti samo vrlo lagan miris smole. Kao što smo već spomenuli, potrebna je dobra ventilacija prostorije.

Veoma je praktična i funkcija pauziranja za vrijeme ispisa. Ako za vrijeme ispisa pritisnete tipku za zaustavljanje na dodirnom zaslonu, ispis se zaustavlja i tada možete, već na samom početku ispisa (nakon otprilike 30 slojeva) da li ispis dobro prianja. Pomoću gumba "Play" na dodirnom zaslonu možete nesmetano nastaviti ispis.

Kvaliteta ispisa

Kao i kod Elegoo Marsa, kvaliteta ispisa je vrlo dobra. Snaga Elegoo Mars Pro je posebno vidljiva kod ispisa modela s finim strukturama. Konture su oštrije a šiljasti oblici ispisani su detaljnije. To omogućava ispis filigranskih oblika bez značajnog gubitka na detaljima.

Za veće modele preporučuje se aktiviranje funkcije zaglađivanja rubova "Anti-aliasing" koja se nalazi upostavkama rezača (Chitubox) u kategoriji proširenja. Aktiviranjem ove funkcije se sprječava nastajanje stepenastih prelaza između slojeva.

Zaključak

Ako tražite jeftini printer koji koristi s odličnim omjerom cijene i performanse, s Elegoo Mars Pro nećete pogriješiti. 40 eura * više u odnosu na Mars Elegoo više je nego opravdano zbog poboljšanja i inovacija kad se radi o uštedi vremena i kvaliteti ispisa.

Elegoo Mars Pro može bez problema konkurirati skupljim modelima drugih proizvođača i zbog svoje lakoće korištenja, kvalitete dijelova i kvalitete ispisa je idealan model za početnike i napredne korisnike.

_______________

Za testiranje smo koristili smole:

3DJake smola transparent
osvjetljenje na dnu/sloju :45s / 5s (izdubljena rupa na modelu za cijeđenje smole)

3DJake somola crvena
osvjetljenje dno / sloj : 45s / 7s

3DJake smola tamno plava
osvjetljenje dno / sloj : 45s / 6s

Naknadno tretiranje:

3DJake Resin Cleaner (sredtvo za čošćenje smole)

Anycubic Wash & Cure
Čišćenje: 6 Min.
Otvrdnjavanje: 4 Min**.

* Razlika VK Elegoo Mars / Elegoo Mars Pro na 3DJake.at od 10.06.2020.

** Napomena: Model izrađen od prozirne smole nije očvrsnut da ne postane žut.
Nakon čišćenja se model sušio na zraku 24 sata.